Jonge kinderen kunnen nog niet zelf lezen. Echter, het is goed om al op heel jonge leeftijd het lezen te stimuleren. Dit doe je door wanneer de kinderen jong zijn verhaaltjes aan hen voor te lezen. Hierbij kies je over het algemeen voor boeken met leuke illustraties. Hierdoor behoud je de aandacht van de kinderen. Het is ook handig om te letten op de onderwerpen die de kinderen interessant vinden. Hier kun je namelijk op voortborduren. Denk je maar in dat het kind op den duur zelf kan lezen. Als hij/zij een bepaald onderwerp leuk vindt, dan kun je hem/haar boeken over dat onderwerp geven. Ze leren hieruit, omdat er in vrijwel elk boek een leuke levensles is verwerkt. Aan de hand van deze factoren worden vaak lijsten met de beste kinderboeken samengesteld. In dit artikel kom je meer te weten over de beste kinderboeken van 2019.

Beste kinderboeken van 2019

Het uitkiezen van de beste kinderboeken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je zoekt naar boeken voor jonge kinderen, dan kies je voor boeken met leuke illustraties en korte zinnen. Ook is het handig als er rijm is verwerkt in de boeken. Naarmate het kind zelf leert lezen, kies je voor boeken met grote letters en leuke illustraties. Oudere kinderen en tieners vinden illustraties over het algemeen minder belangrijk. Zij willen namelijk lezen over onderwerpen die hen aantrekken. Schrijvers en uitgevers begrijpen dat bepaalde boeken beter geschikt zijn voor specifieke leeftijdsgroepen. Daarom wordt er over het algemeen aangegeven voor welke leeftijd het boek geschikt is. Dit vergemakkelijkt je zoektocht naar de beste kinderboeken. In dit artikel vertellen we je over de top 5 kinderboeken van het jaar. Elk boek recenseren we afzonderlijk. Lees dus snel het artikel en kies een leuk boek voor je kinderen uit!

1. Escape Room

Als we jong zijn, vergelijken we onszelf vaak met anderen. Sommige volwassenen doen dit ook nog, maar letten wat beter op hun emoties. Echter, kinderen krijgen vaak het gevoel dat anderen beter dan hen zijn. Daarom worden ze soms onnodig jaloers. Wil je kinderen laten zien dat niemands leven perfect is? Dan kun je kiezen voor een van de beste kinderboeken van het jaar over dit onderwerp. Escape RoomHier verwijzen we naar het boek Escape Room. Dit boek gaat over Alissa, die er heel mooi uitziet. Het lijkt bovendien alsof ze alles mee heeft in haar leven. Echter, haar vader, de brandweerman, heeft vaak nachtmerries. Ook is Alissa smoorverliefd op Milas. De vader van Milas is overleden. Hij wil er echter niet over praten.

Doordat Milas een knap uiterlijk heeft, heeft iedereen al snel een mening over hem. Er zijn ook andere belangrijke personages in het boek, namelijk Mint en Sky. Mint is een verlegen en teruggetrokken meisje. Niemand weet waar ze aan denkt en wat ze kan. Sky daarentegen is een jongen met een groot geheim. Niemand mag het geheim weten. Samen gaan deze 4 jongeren naar een escape room. Ze zijn nog niet eens binnen en weten meteen dat het een foute boel is. De beheerder van de escape room heeft namelijk heel andere plannen dan het spelen van een spel. Dit verhaal heeft vaart en jongeren vinden de ontwikkelingen spannend. Om die reden lezen ze het boek met plezier.

Eigenschappen van het boek Escape Room:

2. Help ik voel zo veel

Sommige kinderen gaan mee met de stroom. Zij kijken naar de ontwikkelingen om hen heen en gaan daarmee verder. Er zijn echter ook (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen. Het is belangrijk om deze kinderen te herkennen. Ze voelen namelijk veel. Ook de ouders, onderwijzers en/of hulpverleners van dergelijke kinderen kunnen begeleiding gebruiken. Zij moeten namelijk op de juiste manier met de kinderen omgaan. Help ik voel zo veelZoek je daarom naar een van de beste kinderboeken over dit onderwerp? Dan raden wij het boek Help ik voel zo veel aan. Dit boek is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van rond de 7 tot 11 jaar. Echter, ook de betrokken ouders, onderwijzers en/of hulpverleners kunnen het boek lezen.

Het is niet verbazingwekkend waarom dit boek behoort tot de beste kinderboeken. Help ik voel zo veel geeft namelijk informatie over prikkels en hoe deze verwerkt kunnen worden. Wanneer de prikkels namelijk op een goede manier gefilterd worden, is er niets aan de hand. Daarom is het handig om dit boek te lezen. In het boek kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat. Ook laat het boek hen middels spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes zien hoe zij anders kunnen omgaan met prikkels. Het gaat hier dus om een lees-leer-denk-schrijf-doe-boek voor kinderen die zich anders dan anders voelen.

Eigenschappen van het boek Help ik voel zo veel:

3. De Gruffalo

Als je kleiner bent dan anderen, dan krijg je gauw een angstig gevoel. Dit gevoel krijgen kinderen ook wel. Daarom leer je hen al op jonge leeftijd het spreekwoord “wie niet sterk is, moet slim zijn”. Hoewel we onze kinderen belangrijke levenslessen kunnen leren door met hen te praten, hebben verhaalboeken vaak een betere werking. De GruffaloDe kinderen beelden zich namelijk in dat zij zich in de wereld van het boek begeven. Wil je aan je kind leren dat hij/zij niet bang hoeft te zijn? Vind je het echter ook belangrijk dat je kind weet dat jokken verkeerd is? Dan kies je voor een van de beste kinderboeken van het jaar, De Gruffalo.

Wanneer je het boek De Gruffalo leest, begrijp je al gauw waarom hij behoort tot de beste kinderboeken. Het boek gaat namelijk over een kleine muis, die door diverse grote dieren wordt uitgenodigd om te komen eten. Hierbij gaat het om een vos, een uil en een slang. Allemaal dus dieren die muizen eten. In het boek laat de auteur ook zien dat de muis als een lekker hapje wordt gezien. De muis weigert de uitnodigingen echter steeds beleefd door te antwoorden dat hij bij het monster de Gruffalo eet. Hij legt zelfs uit hoe dit monster eruit ziet. De andere dieren druipen vervolgens af. Echter, op een dag loopt hij de Gruffalo echt tegen het lijf! Dit monster wil hem ook opeten. Wat nu?

Eigenschappen van het boek De Gruffalo:

4. Pluk van de Petteflet

We hebben allemaal weleens hulp nodig. Daarom is het belangrijk dat als we de kans krijgen, we ook anderen helpen. Dit leer je al op jonge leeftijd aan kinderen. In veel verhaalboeken komt namelijk naar voren dat vriendschap en behulpzaamheid belangrijk is. Ben je echter op zoek naar een van de beste kinderboeken over dit onderwerp? Dan kun je kiezen voor het boek Pluk van de Petteflet. Pluk van de PettefletDit boek gaat over Pluk met een klein rood kraanwagentje. Het mannetje rijdt met zijn wagentje door de hele stad, omdat hij zoekt naar een huisje om in te wonen. Hoewel hij af en toe stopte en aan mensen vroeg of ze een huis voor hem kenden, zeiden de mensen steeds nee.

Zoveel tegenslagen zouden er bij sommigen van ons voor zorgen dat we de hoop zouden opgeven. Pluk geeft de hoop echter niet op. In het boek komt doorzettingsvermogen dus ook naar voren. Op den duur komt Pluk gelukkig de duif Dollie tegen. Deze duif kent wel een huisje waar Pluk in kan wonen. Het gaat hierbij om een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet. Het leuke van het boek Pluk van de Petteflet is dat je bij het voorlezen stemmetjes kunt maken. Pluk maakt namelijk kennis met alle bewoners van de Petteflet. Denk maar aan de Stampertjes, Duizeltje, mevrouw Helderder en nog veel meer leuke mensen en dieren. Dit boek, dat een van de beste kinderboeken van het jaar is, maakt deel uit van een boekenreeks.

Eigenschappen van het boek Pluk van de Petteflet:

5. Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water

Wie jarig is trakteert. Dat weten kinderen al vanaf een zeer jonge leeftijd. Echter, tegenwoordig wordt het voor ouders steeds moeilijker om te kiezen voor een geschikte traktatie. Je mag kinderen namelijk niet te veel zoet geven, maar ook zoute snacks zijn niet altijd ideaal. Daarnaast willen niet alle kinderen gezonde lekkernijen eten. Uitdeelboekjes Kikker - Pannenkoeken Aan het waterDaarom trakteer je tegenwoordig niet meer op lekkernijen. Je geeft kinderen een geschenk waar ze echt iets aan hebben, namelijk een boek. Daarom behoren de Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water tot de beste kinderboeken van het jaar.

De Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water zijn 10 vrolijke kartonboekjes. Deze kun je uitdelen wanneer je kind bijvoorbeeld een feestje heeft. Ook op school en op de crèche kun je de kindertjes deze leuke boekjes geven. In het pakket zitten er 2x 5 boekjes met hetzelfde verhaal. De eerste helft van de boeken gaat over pannenkoeken. Echter, de andere 5 boeken gaan over Kikker aan het water. In beide gevallen gaat het verhaal over een groene kikker, met de beste vriendjes van de wereld. Deze kikker vergeet weliswaar zijn verjaardag weleens en kan nog niet lezen. Echter, dit is geen probleem, want hij maakt de mooiste tekeningen en kan zeer hoog springen. Ook zwemt hij ver als het nodig is. Hoewel Kikker avontuur leuk vindt, is hij het gelukkigst in zijn eigen fijne huis aan de rivier.

Eigenschappen van het boek Uitdeelboekjes Kikker – Pannenkoeken/Aan het water: